23 Ocak 2013 Çarşamba

Kuşanın klavyeleri, başlıyoruz!

  Okumadan önce lütfen bir yerlerden Microsof Visual Studio 2010 yada 2012 temin ediniz. Korsan içerik indirmemenizi tavsiye eder 8 bin$'a almanızı öneririm(!). Korsan içerik paylaşamayacağım için size bu programı upload edemem. =(

  Yazağım bu yazı başlamadan önce taslak halinde 1-2 gün filan kaldı. Defterlerime baktım, e-kitapları karıştırdım, kaynakları inceledim. Nasıl başlayacağımı bilemedim. Ama en iyisinin  böyle olacağına karar verdim. Programlama öğrenen bi insanın neler çektiğini bildiğim için(Unutmayın ki bu blog o yüzden kuruldu.) bu yazıyı okuyanlar ipin ucunu iyi tutacaklar ve sonraki konuları çok iyi anlayacaklar. Yani zorlanmayacaksınız.İsterseniz siz bu ıvır zıvırdan sıkılmadan hemen konuya geçelim.

 İlk olarak, programlama öğrenmeden önce sizlere neden  C# öğreneceğimizi açıklayayım. Aslında bana kalsaydı ilk olarak Java öğrenmek isterdim. Hoş, aralarında fazla bi fark yok.(bkz: *pic*) Ama gerek benim C# öğreniyor olmam gerek C#'ın bana daha kolay gelmesinden dolayı C# öğrenelim. Bu arada C#'ın okunuşu SiŞarp'tır.. (Java ve C# birer programlama dilidir. Derleyicileri vs. farklıdır.)



  C# Nedir? C#, güçlü, modern, nesne tabanlı* bir programlama dilidir. .Büyük olasılıkla C# dilinin çıkması Java dilinin çıkmasından bu yana programcılık adına yapılan en büyük gelişmedir. C#, C++ 'ın gücünden , Visual Basic 'in kolaylığından ve Java 'nın da özelliklerinden faydalanarak tasarlanmış bir dildir. Bu tanımla beraber neden C# öğrendiğimizi de yavaş yavaş anlamışsınızdır. İnternette bazı kaynaklar direkt olarak Form Application dersleri veriyorlar. Ama biz öyle yapmayacağız. İlk olarak Console Application öğreneceğiz. İnanın sadece yazıyla olsa da çok zevkli bir iştir. İlk olarak ekrana adettendir, "Hello World!" yazdıracağız. Sonra yavaş yavaş sayı1=1+2 gibi şeyler ardından ekrana 100 kere ismimizi filan diye gidecek. Şu anda aklınıza bir soru takılmış olabilir. Nerede yazacağız biz bunu? Yazının başında yazdığım programı indirmeniz gerekiyor yoksa programlamaya başlayamayız. Yani not defterine kod yazamayız. Bilgisayarı Visual Studio kaldırmayan bir arkadaşım büyük bir azimle yazıyordu aslında. Yazsak ta çalıştıramayız. O yüzden imkanınız varsa kesinlikle indirin.

   İndirdikten sonra program yazmaya başlamak için fotoğrafları takip edin; http://imgur.com/a/IKPUP

  Şimdi karşımıza alttaki kodlar çıktı. Gördüğümüz gibi sadece yaz demekle olmuyor. İlk kodumuzu aşşağıda belirttiğim yere yazıyoruz:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;

namespace Ilk_Program
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            //İlk kodumuzu buraya yazıyoruz.
        }
    }
}

  Şimdi geldik beklenen olaya, konsola nasıl Hello World yazdıracağız?

            Console.WriteLine("Hello World!");

  Kodu nereye yazacağınızı biliyorsunuz. Gerekli yere yazıp CTRL+F5'e basın. Program başlayıp, şöyle bir ekran karşınıza gelecektir:

  Şimdi gelelim biraz açıklamaya programı açtığımızda gelen using kısmı yani;
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
  Kısmı namespacelerin kullanıldığı yerdir. Bunları yazmassak az önce yazdığımız kodu şu şekilde yazmamız gerekirdi: Yani sadece using System; kısmını yazmassak aşağıda ki gibi bir satır yazmamız gerekirdi.
            System.Console.WriteLine("Hello World!");
  Buradan anlayabileceğiniz gibi, WriteLine komutu System namespace'inin Console class'ının bir komutu. System'i her komutta yazmamak için başa using System; yazmak gerekiyor.

  Ayrıca iki önemli husus var. Biri komutların sonlarında ;(Noktalı Virgül)'ü unutmamak. İkincisi WriteLine yerine 'L'yi veya 'W'yu küçük yazmak yani, WriteLine yerine writeline yazmak. Bu bir hatadır. Bilgisayar büyük küçük uyumuna dikkat eder ve yalnış yazımı kabul etmez. Zaten derleyicimiz bu hataları yaptığınız zaman sizi uyarır. Ama sınıf arkadaşlarım sınavlarda bu kuralları unuttuğu için az puan kaybetmediler. Benden söylemesi, nolur nolmaz.

  Şimdi fark edebileceğiniz bir konuda komutta neden Write yerine WriteLine yazdığımız. Write komutunun da bir özelliği vardır. Bakalım neymiş;
            Console.WriteLine("Hello World!");
  Çıktısı:  Hello World!

            Console.Write("Hello ");             
            Console.Write("World!");
  Çıktısını siz bulun isterseniz =)

  Şimdi yazımızın son konusuna geldik. Daha öncede kullandığım ve bloğumuzun resminde kullandığım(23 Ocak 2013) açıklama satırını öğrenip bu yazımızı sonlandıracağız.

            Console.Write("Hello ");
            //Console.Write("World!");

  Bu komutların çıktısı ise sadece "Hello " olacaktır. Çünkü 2. satırı açıklama satırına çevirdik. Açıklama satırı olduğu için Derleyici bunu okumadı. Peki bir çok satırı açıklama satırına çevirirken ne yapacağız? Tabii ki hepsine teker teker // koymayacağız  Ya derleyicinin bize sunduğu() tuşlarını kullanacağız ya da Aşağıda ki gibi bir açıklama işareti kullanacağız.


            /*
            Console.Write("H");
            Console.Write("e");
            Console.Write("l");
            Console.Write("l");
            Console.Write("o");
            */
  Gördüğünüz gibi /*  */ şekillerinin arasındaki yazılar açıklama olarak sayıldı. Açıklamalar, programda yazılan komutların ne işe yaradığını açıklamamıza yarar. İlk kodlarla ilgili yazımı burada bitiriyorum.



  Bu yazım ile birlikte eşe dosta etrafa bloğumu tanıtmaya başlayacağım. Umarım bloğumun yayın hayatı sürekli olur. O altın değerindeki yorumlarınızı lütfen eksik etmeyin. Buraya kadar okuyup o değerli gözlerinizi ağrıttığınız için hepinize teker teker teşekkür ederim. Sevgilerle...

* Nesne tabanlı programlamanın anlamanı ileride öğreneceğiz. Şimdilik bunu C#'ın bir özelliği olarak bilin.
Kaynak:  Herkes için C# - Alfa Yay Herbert Schildt syf. 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder